Alavuden,
Ähtärin ja Virtain Rotaryklubien
yhteiset projektit
Laatokan-Karjalassa
alkaen vuodesta 1999
KOIVUSELKÄ
Koivuselän kylä sijaitsee
Laatokan - Karjalassa Prääsän piirissä, noin 90 km Pitkärannasta koilliseen. Se
on metsätyökylä jossa on ollut yli tuhat asukasta, mutta nykyään siellä on vajaa
300 asukasta.
Kylässä on kauppa ja koulu sekä vanhasta hirsirakennuksesta kunnostettu
rukoushuone, jota kutsutaan kirkoksi. Seurakunta on eräällä tavalla Pitkärannan
kappeliseurakunta ja jäseniä on 44 henkeä.
Alavuden Rotaryklubi on toiminut Laatokan - Karjalassa jo vuodesta 1997.
Silloin otettiin kummityttö Prääsän piirin Koivuselän kylästä. Hän on Alina
Sarkans, nyt jo toisellakymmenellä oleva tyttö, jonka isä on suomalaista eli
inkeriläistä sukua.
KOIVUSELKÄ PROJEKTI
Alavuden, Ähtärin ja Virtain Rotaryklubien vanhainkotiprojekti.
Alavuden Rotaryklubin talkootyöllä sekä raha- että tavara-avustuksilla ennen kouluna toiminut rakennus saatiin sellaiseen valmiuteen, että lokakuun alusta 1999 siinä aloitti vanhainkoti toimintansa. 22.10.1999 vanhainkoti avattiin virallisesti. Läsnä olivat Koivuselän kyläneuvoston puheenjohtaja V Gardin, Prääsän piirin sosiaalijohtaja Galina Niva, vanhainkodin johtaja Tatjana Iljgujeva, vanhainkodin työntekijöitä, asukkaita ja muita työssä mukana olleita. Sosiaalijohtaja Galina Niva lausui mm, että Koivuselän vanhainkoti on Prääsän piirin ensimmäinen vanhainkoti. Heillä ei vanhainkoteja ole koskaan ollut, vaan vanhukset, jotka eivät kykene olemaan kotona viedään sairaalaan. (huom. olemaan, eikä hoitoon) Tähän uuteen vanhainkotiin saatiin Vieljärven sairaalasta 2 koivuselkäläistä vanhusta takaisin.
Toukokuussa 2000 oli vanhainkodissa 13 asukasta. Henkilökuntaa oli johtajan lisäksi 4 hoitajaa, jotka tekevät 3-vuorotyötä. Lisäksi on keittäjä, lämmittäjä ja osa-aikainen välskäri ja pesijä. Prääsän piirin sosiaalijohtaja virkansa puolesta valvoo vanhainkodin toimintaa.
Oli kuitenkin eräs asia, jota emme olleet ottaneet etukäteen huomioon:
Moni omainen elää Venäjällä vanhusten eläkkeellä. Kun
vanhus tulee vanhainkotiin, hänen eläkkeestään menee 80% vanhainkodin hoitoon,
ruokaan ja lääkkeisiin, eikä raha ole enää lastenja lastenlasten käytettävissä!
Avustamiseen sitoutuneet Rotaryklubit sopivat, että vanhainkodin henkilökunnan palkkoihin toimitetaan 26 kuukauden ajan 1250 mk kuukaudessa. Palkkarahat vietiin perille muutaman kuukauden välein. Tällä hetkellä Koivuselän vanhainkodin rahoitus tapahtuu Karjalan tasavallan Prääsän piirin piirihallinnon budjetin kautta. Vanhainkodissa oli vuoden 2005 lopussa keskimäärin 15 asukasta. Suomesta vanhainkotia avustetaan edelleen erityiskohteena tarpeen ja harkinnan mukaan
LADVA
ROTARYT AVUSTAMASSA HOITOKOTIA
Ladvan kehitysvammaisten hoitokoti sijaitsee Karjalan Tasavallassa n 70 km Petroskoista kaakkoon. Olosuhteet hoitokodissa ovat länsimaiseen tasoon verraten hyvin alkeelliset ja puutteelliset.
Asukkaita, tai oikeammin potilaita hoitokodissa on n 250. Määrä vaihtelee jonkin verran riippuen kuolleisuudesta ja käytettävissä olevista taloudellisesta resursseista. Liikuntakyvyttömänä vuoteissa on n 100 lasta ja nuorta. Ikäjakautuma on 2-3 vuotiaista n 17-19 vuotiaisiin.
Henkilökuntaa on n 200, joissa on sekä varsinaisia lääkäreitä ja hoitajia niin myös pesijöitä, keittiöhenkilökuntaa, puiden pilkkojia jne. Johtajan kertoman mukaan pulaa heillä on kaikesta, mutta erityisesti lääkkeistä ja ruuasta, koska Karjalan Tasavallan myöntämä määräraha on täysin riittämätön hyvään laitoksen ylläpitoon.
Toukokuussa kun aloitimme toiminnan oli laitos velkaa paikalliseen kolhoosiin maidosta yli 40 000 ruplaa eikä kolhoosi antanut enää maitoa laitoksen potilaille. Rotaryt ovat pystyneet turvaamaan humanitäärisen avun turvin ruuan saannin jo vuoden ajan. Velka kolhoosiin on saatu maksetuksi ja maidon lisäksi kolhoosi toimittaa nyt myös lihaakin.
Rotarysäätiön myöntämä apuraha on käytetty kolmessa erässä. Joka kerrallaa on ostettu lääkkeitä ja ruokaa. Lääkkeitä on ostettu n. 100 000 ruplan arvosta. (n 25 000 mk) Ruokaa yli 200 000 ruplalla. (n 50 000 mk). Oppimateriaaliin on käytetty n 10.000 ruplaa Petroskoista ja yli 500 mk:lla Suomesta. Suomesta ostettiin 25 kpl venäjänkielisiä Raamatun kuvakertomuksia. Inkerin kirkon Pitkärannan seurakunta on kiitettävästi osallistunut avustuksiin omalta osaltaan.
Näillä toimenpiteillä Rotaryt ovat saaneet Ladvan kehitysvammaisten hoitolaitoksen asukkaille ja potilaille tuntuvan elämisen tason parannuksen ainakin projektin ajaksi eli noin vuodeksi. Jo pelkästään Rotaryt laitosvierailulla oli positiivinen vaikutus, koska paikkoja oli seuraavaan käyntikertaan selvästi kohennettu ja potilaiden oloa näin helpotettu.
Päällikkölääkärin kertoman mukaan lääkkeiden saaminen oli merkittävä parannus. Nyt saatiin hankituksi potilaiden tarvitsemia lääkkeitä, joiden hankkiminen olisi ollut Karjalan Tasavallan määrärahoilla täysin mahdotonta. Rotaryt ovat saaneet ruuan määrään sekä laatuun huomattavia parannuksia.
Hankittuun oppimateriaaliin sisältyy myös askarteluvälineitä kuten sahoja, höyliä, poria jne pojille suunnattua välinettä, joita ei aikaisemmin ollut lainkaan. Tytöt neulovat ja ompelevat ahkerasti omia tuotteitaan.
NÄIN KÄYTETTIIN ROTARYSÄÄTIÖN AVUSTUSRAHA
Rotarysäätiön myöntämän apurahan 3. eli viimeinen osan Pentti Salonen toimitti Ladvan kehitysvammaisten hoitokotiin mukana olleiden toimittajien Kari Kumpulammen ja Pekka Liilan kanssa 27.-30.12.1999.
Tuttu yhteistyökumppanimme Elvira Prokhorova oli jälleen järjestänyt tapaamiset Ladvan hoitokodin ylilääkärin ja keittiövastaavan kanssa.
Avustukseen tarkoitetut varat vaihdettiin rupliksi jo Suomen puolella päivän kurssiin 4,1000 (28.10.1998) => 120 782 ruplaa
Ostokset jakautuivat seuraavasti:
1 |
Lääkkeet 250 potilaalle 3 - 4 kk tarpeeseen |
40 000 ruplaa |
2 |
Ruoka tukkuliikehinnalla 2 kk tarpeisiin |
76 980 ruplaa |
3 |
Loput rahat luovutimme Elvira Prokhorovalle luovutettavaksi myöhemmin Ladvan kehitysvammaisten hoitokotiin heidän esittämien tarvepyyntöjen mukaan |
3 802 ruplaa |
|
Yhteensä |
120 782 ruplaa |
Toisen matkan 10 000 ruplaa käytettiin Ladvan kehitysvammaisten hoitokodin oppimateriaaliin.
Projekti on nyt
päättynyt. Projektin ensimmäisessä ja toisessa vaiheessa ovat avustustoimitukset
olleet tämän kolmannen kaltaisia. Avustusten yhteismäärä on
15 000 dollaria eli noin 332 000 ruplaa. Rahasumma vastaa hoitokodin
työntekijän 69 vuoden palkkaa
Näiden projektien toimeenpanijana oli Pentti Salonen, jonka tietoihin edellä oleva perustuu.